Aggressiva hundar

aggressiv hund

Agressiva hundar är faktiskt ett relativt litet problem, särskilt när vi talar om riktigt aggressiva hundar med en högre benägenhet att vakta. De hundar som har dessa egenskaper är oftast resultatet av målinriktad avel för försvar och aggression, till exempel vakthundar eller brukshundar med starkare försvarsdrift.

Aggressiva hundar har en hög drift av försvar

Det är viktigt att förstå att det inte är något fel på hunden. Aggression är en drift som vilken annan som helst. Om en hund har försvar som sin primära drift på grund av selektiv avel, kommer det vara just denna drift som framträder i olika situationer. Precis som en vallhund instinktivt börjar valla bilar, kommer en vakthund att gå in i försvar och fullfölja detta om den känner att det är nödvändigt. Därför är det orealistiskt att förvänta sig att denna typ av hund kan hantera vilken situation som helst och riskerna att chansa är för stora.

När jag möter hundar med starka vaktinstinkter handlar mycket om att säkerställa att ingenting går fel. Det är avgörande att verkligen förstå vilken typ av hund man har. Nästan alltid är det den mänskliga faktorn som leder till att människor blir bitna. Om du har kunskap om vilka drifter din hund har och hur den agerar i olika situationer, kan du förebygga att någon blir biten.

En reaktiv hund betyder inte att hunden är aggressiv

Många som har reaktiva hundar tror att hunden är aggressiv, men det är sällan fallet. Den typiskt självsäkra vakthunden med hög försvarsdrift är oftast så trygg i sig själv att den kan vänta tills du kommer tillräckligt nära, och först då väljer den att bita. Detta är ett vanligare scenario när någon blir biten. Aggression är ett primärt verktyg som hunden använder för att hantera situationer, och det har ofta sitt ursprung i genetiken (aveln). När hunden växer upp lär den sig att aggression fungerar som en lösning.

Kan du träna bort riktig aggression?

Kan du träna bort en jakthunds bytesdrift? Självklart inte. Samma sak gäller för äkta aggression. Däremot måste du kunna hantera den. Om du skaffar en vakthund, bör du alltid räkna med att hunden kommer använda sitt försvar och att detta ofta backas upp av en stor portion aggression. Detta gäller inte bara mot inbrottstjuvar, utan även mot människor som beter sig konstigt, luktar annorlunda, som hunden inte gillar, eller som är för närgångna. Du vet aldrig exakt vad som kan trigga din hund. Men med vetskapen om att hunden har en primär drift av försvar, kan du förvänta dig att den kommer visa tydliga tecken på aggression.

Hur ska du träna en hund med en hög försvarsdrift?

Impulskontroll är avgörande. Även om hunden går in i försvarsläge ska den kunna utföra stabil lydnad, som till exempel platsliggning. Det handlar mycket om att normalisera ovanliga beteenden från människor. Låt hunden få uppleva olika typer av människor genom att ta ut den i offentliga miljöer, så att den vänjer sig vid både människor och andra hundar.

Om du skaffar en riktig vakthund, kommer du tidigt märka att valpen eller hunden inte har en särskilt stark social drift mot nya människor. Låt inte denna hund hälsa på främlingar, den har inget behov av det och en dag kommer den säga ifrån. Många valpar av vakthundsraser är sociala fram till könsmognaden, då försvarsdriften blir starkare än den sociala driften. Det är då du märker att nya människor, eller människor som hunden bara träffat sporadiskt, inte längre får komma för nära. Det är dags att begränsa hundens kontakt med främlingar. Kanske frågar du dig om detta verkligen är det liv du vill ha? I många fall är det så när man köper skarpare vakthundar. De besitter en stark försvars- och aggressionsdrift. Deras främsta uppgift i livet är att skydda sig själva, sitt territorium och sin familj.

Jag känner entusiaster som har riktiga vakthundar, och det är aldrig något problem, eftersom de vet vad de har för hund och inte sätter hunden i situationer som kan innebära en risk för någon. Om du hamnar i en situation där du behöver extra kontroll kan det se ut som på bilden nedan. Hunden har gått in i försvarsläge, men den vet att den måste lyda. Nu är det ditt ansvar att se till att ingen kommer nära hunden.

Dressyrhalsband Dogtrip Design

Behöver du verktyg för att enklare hantera och träna din hund? Vi använder dressyrhalsband Dogtrip Design som vi utvecklat så du med liten ansträning kan hantera och träna stora hundar med stor effekt. Köp här

 

Fördelarna med en bra vakthund

Om du gör din hemläxa och ser till att köpa en riktigt bra hund, kan du alltid känna dig trygg. Du kommer aldrig behöva ett larm, och du behöver inte träna en hund med naturligt högt försvar att skydda dig och din familj. Om du spenderar tid med din hund och blir en viktig resurs för den, kommer den alltid att hålla dig säker. En stabil vakthund kan skilja mellan familj och främlingar. En riktig vakthund har försvarsdriften som sin primära egenskap och har oftast inget större behov av annan träning. Den mår bäst av att spendera sin tid med att skydda sin familj och sitt hem.

Gör din research och lär dig så mycket du kan om rasen innan du köper

Om du funderar på att skaffa en vakthund, bör du noggrant undersöka hundarna som används i avel, gärna så långt tillbaka som möjligt. En seriös uppfödare har full koll på hundarnas släktlinje i flera generationer och kommer förmodligen utmana dig för att se om du verkligen är redo för en riktig vakthund. Du vill aldrig köpa en instabil hund med hög försvarsdrift. I Sverige har vi väldigt få riktiga vakthundar, och de vi har är oftast stabila. Om vi skulle börja se fler instabila vakthundsraser är det bara en tidsfråga innan vi drabbas av samma problem som i andra länder, med allvarliga skador och dödsfall.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Är du redo att starta igång din hundträning?

Gå vår onlinekurs i funktionell lydnad!