Inkallning – Träna inkallning på valpar och vuxna hundar

Många säger att inkallning är det viktigaste man kan ha i sin hund. Och det kan stämma, eftersom det faktiskt kan rädda en hunds liv. De flesta som har sociala hundar, som inte utgör någon fara för andra, hör ofta av sig till mig för att prioritera träning av en riktigt bra inkallning, eftersom hundarna ofta är lösa. Den största risken är att hunden inte lyssnar och försätter sig själv i en farlig situation. Därför är en stark och pålitlig inkallning svaret.

Inkallning för valpar och vuxna hundar, vad är skillnaden?

Jag upplever att många tror att man tränar en valp annorlunda än en vuxen hund. Det gör vi egentligen inte. Skillnaden är dock att en vuxen hund kan hantera betydligt större krav än en valp. En vuxen hund är mer mogen och kan tänka mer klart än en valp, som saknar den erfarenhet en tränad vuxen hund har. En valp kan vara väldigt duktig på inkallning, men så fort något nytt inträffar eller den hamnar i en oväntad situation, kan den misslyckas med övningen. En vuxen hund hanterar däremot nya situationer bättre eftersom den är mer mogen och har mer erfarenhet. Även om den vuxna hunden inte har tränat lika länge, kan den ofta hantera lydnad bättre.

Efter en tids träning av inkallning ska hunden testas

När hundägare vill träna inkallning är målet alltid att inkallningen ska fungera i situationer när det verkligen behövs. På hundkurser testas hunden sällan efter inlärningsfasen. Jag ska förklara vad vi gör.

När hunden har tränats hemma en period är det dags att testa om den verkligen kan sin inkallning. Vi tar ut hunden på planen och motiverar den med en boll, sedan kastar vi bollen långt med en bollkastare. När hunden har kommit halvvägs ska du bryta den med inkallning. Här får du ett kvitto på din träning. Om du har tränat på detta sätt tidigare kan en person stå och leka med hunden, och du ska kunna bryta det med din inkallning. Vi vill verkligen se att hunden förstår att den måste komma på inkallning, även när den absolut inte vill.

Varför kommer inte hunden på inkallning?

Här finns det två möjliga svar. Antingen har din hund alldeles för starka drifter och kan helt enkelt inte hantera inkallningen när dessa drifter kickar in, eller så har du inte gjort inkallningen tillräckligt logisk för hunden. Det senare är det vanligaste. Inkallning bygger på att vi lär hunden att komma hela vägen till oss på kommando. Vi lär också hunden att det är fel att inte komma. När du har gjort detta logiskt för hunden handlar det om att ge den erfarenhet av övningen i olika situationer – till exempel när den ser vilt, leker med andra hundar eller möter en annan hund eller människa i skogen. Lär dig träna en stabil inkallning genom vår onlinekurs Funktionell lydnad

Tips för en bättre inkallning

Jag hade en gång en Border collie som hade stor räckvidd när hon var lös. Hon kunde ströva fritt på långa avstånd, ibland flera hundra meter. Hon var väldigt snäll och utgjorde ingen fara för någon, och precis som en Border collie var hon väldigt känslig och lyhörd. När jag behövde kalla in henne orkade jag inte stå och skrika eftersom hon var så långt bort. Jag använde en speciell överljudsvisselpipa. Fördelen var att jag slapp skrika och hunden hörde sitt ”kommando” på långt håll. Jag blåste i pipan och efter 30 sekunder kom hon snabbt springande genom skogen.

En annan fördel med visselpipa är att du får ett starkare ljudtryck, vilket kan behövas när hunden verkligen inte vill lyssna. Du behöver aldrig oroa dig för att hunden inte hör dig. Detta är ett problem vi ofta ser med många brukshundar när vi testar deras inkallning. Vi drar upp dem i hög bytesdrift, och när de är 15 meter bort hör de inte inkallningen, trots att du skriker.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Är du redo att starta igång din hundträning?

Gå vår onlinekurs i funktionell lydnad!