Lyckas med hundmöten

IMG_20240606_115630_953

En nöjd kund med sin tjänstehund kan nu möta andra hundar utan att känna stress och oro. Äntligen kan de fokusera på roliga saker i livet.

Något jag tycker är tragiskt är hundägare som har ett stort engagemang och verkligen är villiga att lägga tid på sin träning, men som har lärt sig helt fel teknik. Hundträning handlar inte om tur. Du kan absolut ha ”tur” att få en hund utan starka känslor och små drifter som aldrig visar starka beteenden. Men om du gillar energiska hundar som har en stark vilja kommer du att behöva hantera reaktiva beteenden hos vissa av dessa hundar.

En träningsplan är just en plan. Inom hundträning handlar allt om att skapa och ta bort beteenden. Vilka beteenden vill du skapa? Vilka beteenden vill du ta bort? Kan du i teorin förklara vad du faktiskt gör i din hundträning? Kan du i teorin förklara hur du gör träningen logisk för din hund och hur ni når målet? Alltså, vad blir slutresultatet?

Detta är frågor som väldigt få kan svara på, till och med etablerade hundtränare. Jag träffar ofta hundägare som har mycket erfarenhet av flera hundar och mycket träning, men som aldrig har tänkt på detta sätt.

Hur lyckas du med hundmöten?

Tekniken är såklart A och O. Vi jobbar med basövningen kontakt. Vi har egentligen inget problem med att hunden är reaktiv. Vissa hundar är mer eller mindre reaktiva. Det är okej, oftast är dessa beteenden genetiska, alltså medfödda, och vi kan aldrig förändra genetiken i hunden. Det vore som att försöka ta bort jakten ur en jakthund eller vakten ur en vakthund. Många tror att vi ska vara roliga för att få kontakt, men det är vi inte. Du kommer aldrig se en blindhundsförare dansa för att få kontakt med sin hund. Kontakt är något vi har på kommando och hunden kommer att lyssna på det på grund av sin inlärning.

När du har tekniken och en tydlig inlärningsplan är det minst lika viktigt att du har en attityd och inställning att verkställa planen. Jag kan skriva upp mig på vilken kost- eller träningsplan jag vill, men om jag inte fullföljer den kommer det inte att hända något alls. Du behöver helt enkelt se detta som en intensiv träningsplan och gå ut och jobba med dina hundmöten.

Rätt teknik i kontakt och en attityd som ser till att du lyckas är två framgångsfaktorer du behöver för att lyckas med dina hundmöten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest