Problemhund.

Problemhund. Vad är en problemhund?

En problemhund är en hund som oftast agerar helt naturligt. Etologin talar om för oss varför hundar har och använder vissa beteenden. Hundar ser sig inte som problemhundar. Utan hundar agerar utifrån sin biologi. Beteenden finns där av en anledning.

Erfarenhet av problemhundar.

När en problemhund hamnar i dina händer så finns det mycket du kan påverka. Du kan tillfredsställa hunden liv med alla de viktiga naturliga beteenden som hunden har. Röra på sig, söka, jaga, leka, vakta, kela, äta, dricka. Hundar är också avlade för att arbeta med människor. Här kommer lydnad in. Vissa hundar älskar att jobba med sin människa. Här bygger du upp ett språk så du kan kommunicera med din hund. Du kan avbryta beteenden och du kan skapa beteenden. Nu kan du börja jobba med problembeteenden och din problemhund kan äntligen bli fri från sina ”problem”.

Jobba med problemhundar.

Att jobba med problemhundar är ett stort ansvar. Människor vill inte leva med en problemhund och i längden håller det inte. Många gånger avlivar man sin hund. Ditt jobb är att skapa förståelse vad hunden behöver för att må bra. Men även att träna hunden korrekt så lydnaden är stabil och fungerar i de miljöer där hunden har problem.

Varför har vi problemhundar?

Problemhundar uppstår när vi inte har tillräckligt med kunskap om hundens etologi. Problemhundar uppstår när vi intevet vad hunden behöver. När vi inte vet heller inte hur hundar ska tränas. Det kan vi heller inte förvänta oss av människor som har erfarenhet från ett fåtal hundar och saknar utbildning. Hundträning är ett hantverk och hundägare behöver utbildning och praktiskt erfarenhet. Det ända sättet att undvika att få en problemhund är genom kunskap, praktiskt erfarenhet och viljan att fortsätta lära sig.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest