Rädslor hos hundar är antingen inlärda eller genetiska. Det är viktigt att förstå det om vi ska lägga upp en realistisk träningsplan åt en hund som är rädd.
Inlärd rädsla är när hunden har genom inlärning fått lära sig att något är farligt. Ex : En hund tar en genväg och går under ett bord, bordet skakar till och en vas ramlar ner på hunden och nu är hunden rädd för bordet.
Genetisk rädsla en del av hundens medfödda egenskaper och har ofta sitt ursprung i hundens avel, inte alltid men ofta. Detta kan du se på hundar som överlag är rädda utan en logisk anledning. Rädslan och osäkerheten kan uppvisas i olika miljöer och har en låg tröskel till rädslor mot olika situationer.
Hur ska man träna en rädd eller osäker hund?
Först och främst måste vi avgöra om hunden har förmågan att komma över sin rädsla, vilket inte alltid är möjligt, särskilt om det handlar om en genetisk rädsla. I vissa fall kan träningen nå en gräns där det inte går att komma längre. Detta betyder inte att du tränar fel, utan att hundens rädsla är för stark för att helt jobbas bort. Kom ihåg att rädsla är en del av hundens försvarssystem och därför prioriteras högt av kroppen.
Målet med träningen bör aldrig vara att en rädd hund ska börja älska det den är rädd för. Istället är målet att hunden ska acceptera och hantera situationen. Jämför med människor – ingen skulle förvänta sig att du, om du är rädd för spindlar, ska sitta i ett rum och kramas med dem. Däremot kan du, med rätt träning, kanske sitta på en stol längre bort och titta på dem utan att få panik.
Lydnad och Flooding
Lydnad är en viktig grund i träningen av rädda hundar. När hunden känner sig självsäker i att utföra de beteenden du ber om, kan det fungera som ett kraftfullt verktyg för att hantera rädsla. Har du en stabil lydnad hunden har mycket erfarenhet av kommer du se att hunden snabbare känner sig trygg när hunden vet precis vad den ska göra – tack vare lydnaden.
Flooding är en metod där hunden exponeras för det som skrämmer den. Det är dock viktigt att använda denna metod med stor försiktighet och att den sker på en nivå som hunden klarar av. Till exempel: om hunden är rädd för höga ljud från en bil och inte klarar av att stå 5 meter bort, så kanske du kan stå 10 meter från bilen och träna där. Är hunden osäker på andra hundar, kan du introducera en mycket mjuk och snäll hund som den kan umgås med. Samtidigt ställa sig frågan, hur nära en läskig bil måste hunden kunna vara? Måste hunden kunna leka med en intensiv och hårdare hund? Är det ens rimligt och kan det göra mer skada än nytta?
Ett exempel när du jobbar mot en rädsla.
Föreställ dig att du går på promenad och stöter på en soptunna som din hund blir tydligt rädd för. Hunden försöker fly, men du stoppar den med kopplet och kräver istället att fokusera på dina kommandon, exempelvis ”sitt” eller ”ligg”. När hunden börjar acceptera situationen har du lyckats med första steget.
Om hunden börjar titta bort från soptunnan, betyder det att rädslan minskar. Då kan du avancera försiktigt. Om hunden återigen visar flyktbeteenden, backar du lite grann och gör om processen. När hunden slutligen kommer över rädslan, är det viktigt att inte göra en stor sak av det. Bara gå lugnt förbi och låt hunden slappna av. Belöna hunden om hunden är mottaglig för det. Om hunden skakar av sig efteråt är det ett positivt tecken på att spänningen släpper.
Ta gärna tid och repetera detta i en situation så hunden får erfarenhet av att ingenting farligt händer. Om hunden lär sig just det så kommer rädslan att avta.
Godis har flera fördelar när vi tränar rädda hundar.
När du fått hunden att lyckas hantera en rädsla med framgång kommer en bra konsekvens lära hunden att det faktiskt finns fördelar med att gå igenom rädslan. Hunden lär sig med tiden att ”gör jag det här så får jag det här”.
En annan fördel med godiset är att testa hur rädd hunden är. Om du vill belöna hunden och hunden väljer att inte äta godiset så är hunden blockerad. Här är det ingen idé att försöka ge hunden godis. Däremot om hunden faktiskt väljer att äta, så kan du med fördel mata hunden och på så sätt spär du på denna jobbiga situation med något positivt. För många hundar blir det mer hanterbart och du får snabbare resultat.
Att träna en rädd hund kräver fingertoppskänsla
När du arbetar med rädda hundar är det avgörande att hela tiden läsa hundens kroppsspråk och veta när du ska avancera eller backa. Om hunden får panik, ska du lugnt och försiktigt öka avståndet tills hunden är kapabel att lyssna på dig igen. Upprepa sedan övningen med större avstånd för att ge hunden en chans att lyckas.
Sammanfattning av viktiga principer:
- Funktionell lydnad: Bygg upp en stark lydnad så hunden vet exakt vad den ska göra.
- Flooding med försiktighet: Utsätt hunden för rädslan gradvis och på en nivå som den klarar av.
- Undvik extrem stress: Panik förvärrar rädslan och kan göra träningen kontraproduktiv.
- Ha tålamod: Arbeta långsiktigt, för rädslor tar tid att bearbeta och bakslag är en naturlig del av processen.
Med rätt träning, tid och tålamod kan de flesta hundar lära sig hantera sina rädslor och leva ett tryggare och mer balanserat liv.
När du köper en hund så är rädslor viktigt att tänka på. Säkerställ att din uppfödare har testat sina avelshundar och minimera riskerna att få en hund som har genetiska rädslor medfödda.