Valpkurs – Träna din valp och sätt en standard inför vuxenlivet

Erfarna hundtränare brukar säga att om man lägger ner mycket tid på sin hund under de första två åren, kan man njuta av resten av hundens liv. Och det stämmer! Om man tidigt lär sin valp att lyssna, komma på inkallning, göra olika platsövningar, fotgående, koppelträning och hantering, och fortsätter att underhålla dessa färdigheter tills valpen mognar, har du format och normaliserat dessa beteenden. Då kan du njuta av samspelet utan att det känns som träning. Ni kan helt enkelt kommunicera utan konflikter.

Måste man gå en valpkurs?

Nix. Men om du har en ambition att få en tränad hund så behöver du ju träna hunden. Har du precis fått hem en valp och söker desperat efter kunskap på Google så läs dessa rader tills den sitter i ryggmärgen. Avancerad hundträning handlar om en bra grund. Grunden till bra hundträning är en hund som lyssnar på dig. Och det är precis där du ska lägga allt ditt fokus på när du tränar din valp. Valpen ska lyssna på dig, oavsett vilken miljö ni befinner er i. Hemma, ute i ditt område, på stan, i parken, när ni möter människor, hundmöten, när valpen vill jaga, skälla, bita och leka.

Du kommer aldrig få svåra beteendeproblem med en hund som alltid kan lyssna på dig. Eftersom du kan skapa kontakt med hunden.

Utan kontakt med valpen, ingen kontakt med den vuxna hunden.

Valptiden är kort – ungefär 5 % av en normal hunds liv. Under den här perioden är valpen otroligt känslig för dåliga erfarenheter, men samtidigt mycket öppen för inlärning. Här har du möjligheten att skapa goda rutiner för vardagen. Här är ännu en rad att etsa fast i ryggmärgen: Skydda din lilla valp från dåliga erfarenheter med andra hundar och människor, till varje pris. Din valp kommer ihåg alla negativa upplevelser, och de följer med in i vuxenlivet. Vuxna hundar kan hantera dåliga erfarenheter och trauman på ett sätt som en valp aldrig kan. Sätt inte din valp i situationer som innebär onödiga risker.

Valpkurs i Kontakt

Godis i godisfickan, halsband och ett 2-3 meters koppel är allt du behöver. Du är det viktigaste verktyg för att träna din valp.

Målbild : Miljöstark och orädd hund som uppvisar stor trygghet i olika miljöer och alltid lyssnar på dig.

Steg 1. Skapa kontakt.

Lär valpen att ta kontakt på kommando. När valpen nosar runt och utforskar, ge kommandot ”HÄR” tydligt. För en valp är allt vi säger bara bakgrundsljud, så kommandot måste sticka ut. Eftersom valpen inte vet vad ”HÄR” betyder ännu, kan du lätt knacka i kopplet, likt några klappar på axeln när den inte lyssnar och backa några steg tills valpen reagerar och rör sig mot dig. Belöna valpen för just det beteendet. På så sätt lär du valpen att den måste reagera. Kommandot ”HÄR” kopplas samman med en mild korrigering via kopplet, vilket skapar en förståelse hos valpen att ”man måste lyssna” och leder till positiv förstärkning som valpen uppskattar. Från valpens perspektiv blir träningen logisk – man måste lyssna och det lönar sig.

Anpassa alltid kraven efter valpen. Var inte för hård, utan håll dig hellre engagerad och i rörelse. Valpen ska absolut känna kraven, men fokus ligger på att ge den positiva konsekvenser.

Steg 2. Ge valpen erfarenhet. Nu har du en kontaktövning som kan bryta valpens instinkt att reagera framåt, till exempel mot människor, hundar, dofter, bilar, cyklar och annat. Valpar är nyfikna och vill utforska, och en drivstark valp kommer oftast att vilja reagera framåt. Denna övning kan appliceras i olika miljöer där du vill att hunden ska fungera. När valpen reagerar framåt, bryter du beteendet med kontaktövningen. Valpen ska få utforska och observera saker, men när du ger ett kommando är det viktigt att fullfölja övningen. Annars lär sig valpen att kommandot egentligen inte betyder något.

Steg 3. Lär valpen att det är fel att ignorera kommandot. Efter några veckor med valpen och en period av träning, är det dags att lära valpen att det faktiskt är fel att inte lyssna. Vi vill inte behöva pressa och skapa beteenden åt hunden hela livet. Definitionen av en tränad hund är att den förstår vad som är rätt och fel på kommando. Rätt är att lyssna när den hör kommandot ”HÄR”, och fel är att ignorera det.

Sätt valpen i en enklare situation och ge kommandot ”HÄR”. Om valpen väljer att inte lyssna, går du fram och tillför en dålig konsekvens. Visa ditt missnöje genom att till exempel ta tag i valpen tills den uppvisar förlåtande signaler. Då kan du direkt växla om till glad, som om inget har hänt. Vid nästa repetition av kommandot ”HÄR”, kommer du troligen att se en större ansträngning från valpen att utföra uppgiften – om du har gjort detta på rätt sätt. Varför? För att valpen nu vet vad som är rätt, och vad som är fel.

Viktigt att tänka på. Ha respekt för att valpen är en valp, det vill säga omogen och kan inte hantera alla krav den får. Bara för att du vet att valpen nu kan övningen betyder det inte att valpen alltid kommer klara av det. Men nu kan du träna och guida valpen genom alla faser och sätta goda rutiner för framtiden. Blir valpen hypad när den möter människor och hundar eller vägrar lyssna så kan du göra det logiskt för valpen varför man måste lyssna.

Några slutord om valp-träning. Av erfarenhet från mitt arbete som hundtränare som jobbat med många hundar med beteendeproblem som skapar stor ångest hos hundägare. Dom två viktigaste faktorerna som nya valpägare bör ha med sig är att undvika dåliga erfarenheter för valpen och att kunna ta kontakt med sin valp in i vuxenlivet. Klarar du av detta så kommer ni kunna fokusera på roliga saker och ha ett trevligt liv tillsammans.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Är du redo att starta igång din hundträning?

Gå vår onlinekurs i funktionell lydnad!