Hantering – När hunden absolut inte vill bli hanterad

Först vill jag säga att det inte är något fel på din hund för att den inte vill bli hanterad, särskilt inte av människor den inte känner. För vissa hundar är det helt enkelt inte naturligt. Det är inte alla hundar som själva väljer att bli fullständigt hanterade, speciellt vid veterinärbesök med främmande människor. De flesta hundar anpassar sig, men det finns också de som säger ifrån, och det är då problemen uppstår. Lösningen är att lära hunden att acceptera hantering, även när den inte vill.

Pressure and release

”Pressure and release” är en teknik som har använts länge inom hunddressyr och bygger på att sätta press på hunden för att få den att utföra ett önskat beteende. När hunden utför beteendet, minskar pressen. Detta skapar en tydlig kommunikation där hunden lär sig att den genom att agera på ett visst sätt kan undvika pressen. Tekniken fungerar genom att stegvis hjälpa hunden att hantera olika situationer utan att den går in i flykt- eller försvar. Med korrekt träning kommer du att få en hund som är lugn och kapabel att hantera fysisk hantering, vilket är särskilt viktigt i stressfyllda eller obekväma situationer.

I vår foderbutik klipper vi klorna på ungefär 1 500 hundar per år, problemet är ofta inte direkt associerat med kloklippning, problemet är mer ofta själva hanteringen. Många hundar reagerar med ängslighet, aggression och motstånd, men med hjälp av ”pressure and release”-tekniken har vi kunnat skapa ett lugnt och tryggt förhållningssätt till hantering. Jag ska nu förklara hur vi använder tekniken i praktiken vid kloklippning som du kan använda i all hantering som hunden har svårt för.

Börja med att vänja hunden vid fysisk beröring genom att lugnt och metodiskt klappa och massera olika delar av hundens kropp. Detta förbereder hunden mentalt och fysiskt för att bli hanterad. När hunden är avslappnad och förstår att den ska hanteras, tar du ett stadigt men varsamt grepp om hunden. Vi brukar ta greppet med några fingrar genom halsbandet och tummarna över öronen(se bild). Greppet ska inte vara så hårt att det skapar obehag, men tillräckligt fast för att hunden känner att den är kontrollerad. Detta ska bli en trygg och lugn plats för hunden. När hunden börjar bli hanterad och stressar upp sig, sätt press genom greppet, och när hunden börjar lugna sig och accepterar situationen, släpper du pressen. Börja om processen igen. När hunden är lugn så kan du låta exempelvis veterinären göra sitt jobb. Om hunden blir stressad, applicerar du press för att hjälpa den att lugna ner sig. Om hunden inte klarar av situationen, pausa hanteringen och ge den tid att återfå sitt lugn innan ni fortsätter. Du vill undvika att hunden går in i panik till varje pris. När hunden är lugn igen, kan du fortsätta.

Den här enkla men effektiva träningen lär hunden att när den utsätts för press, är lugn det som krävs för att pressen ska minska. Genom att använda metoden ”pressure and release” hjälper du hunden att gradvis utveckla förmågan att hantera obehagliga eller stressiga situationer på ett lugnt sätt. Tänk på hur du själv reagerar i svåra situationer – hanterar du dem bättre när du är stressad eller lugn? Det är samma sak för hunden. Denna träning skapar trygghet för hunden och underlättar inte bara vid veterinärbesök, utan även vid andra typer av hantering som hunden kan uppleva som obehagliga.

Pressure and release hantering – viktigt att förstå

En viktig faktor för att lyckas med ”pressure and release” tekniken är att hunden har förtroende för dig som utför den. Det är inte naturligt för en hund att bli fasthållen, och därför måste du gradvis lära hunden att det är okej och inget att frukta. Tillit är avgörande i dessa situationer. Hunden behöver känna sig trygg med dig, och det kräver tid och tålamod.

Den här typen av hantering är inget du bör överlåta till en veterinär eller någon annan som hunden inte känner, särskilt om hunden redan är osäker. Om hunden inte har byggt upp tillit till personen som ska utföra hanteringen kan den snabbt växla in i flykt eller försvar.

En annan viktig sak att förstå är att tekniken ”Pressure and release” inte är avsedd att ta bort beteenden, och det är inte heller poängen. Tekniken hjälper till att normalisera hantering så att hunden med tiden lär sig att det är okej och accepterar det. Det finns dock ingen garanti för att hunden kommer tycka det är okej att bli hanterad av andra människor. Däremot får du ett verktyg för att själv hantera din hund, vilket gör det möjligt för till exempel veterinären att utföra sitt jobb.

Träna hunden i hantering hemma först!

Om din hund har svårt med hantering hos veterinären, börja med att träna detta hemma. Använd tekniken ”Pressure and release” och låt sedan någon annan hantera hunden. När du har fått hunden lugn, låt personen som ska utföra hanteringen ta över och gradvis vänja hunden vid beröring. Börja med att ta på ben, tassar, rygg och svans, och leta efter känsliga punkter ni kan jobba igenom. Detta steg förbereder hunden för att bli hanterad av andra och minskar stressen vid framtida besök hos veterinären. Ju mer erfarenhet din hund får ju bättre.

Munkorg för säker hantering

Har din hund redan bitit vid hantering? Visar din hund tydliga tecken på aggression när ni ska hantera den? Då kan en munkorg vara ett effektivt sätt att avväpna hunden och eliminera risken för att någon blir biten. Om hunden ännu inte har bitit någon vill du undvika att ge den den erfarenheten. Även om du är van vid hundar, kommer du reflexmässigt rygga tillbaka om du blir biten, vilket ger hunden en omedelbar vinning för dessa beteenden.

Många känner sig misslyckade när de behöver använda munkorg på sin egen hund, men det är helt fel. Det betyder inte att din hund är dum eller ond – den agerar bara utifrån de instinkter den fötts med. Det är inget fel på din hund för att den reagerar på det här sättet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Är du redo att starta igång din hundträning?

Gå vår onlinekurs i funktionell lydnad!