Vilken ras är den svåraste att träna? Människan, såklart. Detta gäller särskilt människor som har hundar som kommer från en tuff bakgrund av misär och elände. Det är inte ovanligt att dessa hundar bär med sig en historia av trauma, vilket gör dem extra sårbara och ofta svårare att hantera. Men det är inte bara hundens bakgrund som spelar in – utan också ägarens förmåga att förstå och bemöta dessa hundar.
Rescuehundar och omplaceringshundar har ofta levt under förhållanden som ingen hund förtjänar. De kan ha upplevt övergrepp, vanvård eller helt enkelt blivit övergivna. När dessa hundar har turen att få ett nytt hem med kärleksfulla ägare som vill ge dem ett bättre liv, är de nya ägarna inte alltid förberedda på vad som krävs för att hantera och träna sin nya hund. Ofta har dessa ägare hjärtat på rätt ställe, men saknar kunskapen om hur man bäst tar hand om en hund med ett problematiskt förflutet.
Tyvärr är det lätt att man hamnar i en ond cirkel när ägarens goda intentioner inte räcker till. Utan rätt verktyg och förståelse kan problembeteenden som aggressivitet, rädsla eller separationsångest snabbt utvecklas. Detta leder till att många ägare känner sig överväldigade och maktlösa, vilket i sin tur kan resultera i att hunden återigen blir omplacerad eller, i värsta fall, avlivas.
Rescue och omplaceringshundar förtjänar en ärlig chans – Gör din rescue hund till någon!
Jag har träffat hundar som har gått igenom helvetet med misshandel eller misär, men som ändå är glada, framåt och allmänt underbara. En hund som jag aldrig glömmer blev skjuten med blyhagel, men trots det var han världens lyckligaste med sin nya ägare.
Det är mänskligt att känna medlidande för dessa hundar, och det är helt okej. Här kommer empati och medkänsla in, vilket är mycket starka egenskaper hos oss människor.
Oavsett vilka hemska minnen din rescuehund bär på, ska det inte vara något som håller den tillbaka i livet. Det som har hänt går inte att ändra, men det ger oss en förståelse för varför vissa beteenden är förstärkta eller dämpade hos hunden.
På mina hundkurser träffar jag ofta rescue- och omplaceringshundar. Det är såklart intressant att höra om hundens bakgrund om det är känt, men när vi väl börjar träningen spelar det historiska ganska liten roll. Det viktigaste för mig är att veta vad vi har framför oss nu. Vilka drifter motiverar hunden? Vilken är dess primära drift (bytesdrift, försvarsdrift, social drift)? Finns det stabilitet när hunden växlar mellan dessa drifter? Är hunden hård eller mjuk? Vad triggar hunden? Hur hanterar den rädsla och konflikter?
När vi börjar få tydliga svar på dessa frågor, kan vi lägga upp en bra träningsplan för din hund. Det handlar inte längre om vad hunden har varit med om, utan om att lägga 100 % fokus på att träna hunden till den nivå där både du och din hund trivs och fungerar väl tillsammans. Målet är alltid att skapa ett stabilt och fungerande förhållande mellan hund och ägare.
Min första rescue hund Fly.
Rescue organisationer borde lägga mer fokus på hundträning
Jag vet att tränade hundar är lättare att placera ut, så här kommer ett tips till alla som arbetar med rescuehundar:
Träna hundarna att lyssna på kommandon. Det är viktigt att de uppvisar god kontakt och lydnad i offentliga miljöer.
- Platsövningar: Hunden ska kunna lägga sig och slappna av, även i stökiga miljöer som när dörrklockan ringer eller när ni tar en fika på stan.
- Koppelträning: Alla vill kunna ta trevliga promenader med sin hund, och detta är en av de främsta anledningarna till varför folk skaffar hund. En hund som kan gå fint i koppel har större chans att hitta ett nytt hem.
- Inkallning: Hunden måste komma när man ropar. Folk kommer att släppa sina hundar lösa, och oväntade saker kan hända. Därför är en stabil inkallning avgörande.
Om du tycker att detta låter jobbigt eller om du inte tror att du har tid, fråga dig själv: Går ni ut på dagliga promenader med hundarna? I så fall har ni tid, eftersom det är just under dessa promenader som ni kan träna hundarna och det är även där det är viktigt att träningen ska fungera.
Filma era träningssessioner och förklara hur ni gör träningen logisk och enkel för hundarna. Håll det enkelt och rakt på sak – när saker blir för krångliga slutar folk att lyssna. Skicka med denna film till de nya ägarna. När de nya ägarna har träffat er och sett vad hunden kan, kommer de garanterat vilja bibehålla den nivå av lydnad som ni har tränat fram. Istället för att tycka synd om hunden, kommer ägarna att fokusera på träningen.