Inkallning

Inkallning är inte bara en rolig och engagerande övning för hunden, utan också en kritisk övning som i vissa fall kan vara livräddande.

En effektiv inkallning innebär skillnaden mellan en hund som återvänder till sin ägare och en som inte gör det. När en hund har genomgått en välstrukturerad träningsprocess, ska hunden förstå att inkallning inte är ett val, utan ett obligatoriskt kommando.

Hunden ska kunna avbryta vilket beteende den än håller på med och omedelbart återvända till sin ägare.

Vill du lära dig mer om inkallning?

Vill du lära dig mer om kontakt, koppelträning, platsliggning, plats, inkallning och fotgående?

Gå vår onlinekurs i Funktionell lydnad!

När kan jag börja träna inkallning?

Inkallningsträningen börjar idealiskt redan när hunden är en valp. Ju tidigare du börjar, desto bättre. För att uppnå en stabil och tillförlitlig inkallning är det viktigt att arbeta konsekvent med hunden.

Detta innebär att skapa situationer där hunden utmanas och gradvis lära den att inkallning är en prioriterad handling, oavsett omgivningens distraktioner.

Inlärningen av inkallning är en process som kräver tålamod och förståelse för hundens beteende. Det är viktigt att förstå hur hunden lär sig och att anpassa träningen efter dess individuella behov och förmåga.

En välplanerad inkallningsträning bör innehålla en rad olika övningar och situationer som gradvis ökar i svårighetsgrad.

En bra inkallning kräver träning i olika situationer.

För att en inkallning ska vara effektiv även under stressiga eller distraherande situationer, måste hunden förstå att kommandot alltid är det viktigaste som händer, oavsett vad som pågår runtomkring.

Det kan innebära att träna i olika miljöer, med olika nivåer av distraktioner och under olika förhållanden.

Det ultimata målet med inkallningsträningen är att skapa en hund som pålitligt återvänder till sin ägare, oavsett situation. Detta ger en otrolig trygghet både för hunden och för dig.

En bra inkallning ger hunden frihet att utforska sin omgivning, samtidigt som den vet att den alltid ska återvända till sin ägare när det behövs.

Lär dig mer om inkallning i vår kurs funktionell lydnad