Att träna en reaktivhund som gör utfall mot hundar

hundmöten-reaktiv-hund-gruppklass-hundpt

Reaktiva hundar som gör utfall mot andra hundar

Det finns ingenting roligt med att leva med en hund som gör utfall. Aldrig har en hundägare kommit hit och tyckt detta varit roligt. Tvärtom får många hundägare ångest inför promenaderna. Man mår rent av dåligt över situationen och man är tvungen att anpassa sig efter hundens beteenden. Man går promenader tidigt på morgonen och sent på kvällen så man slipper möta andra hundägare. Man hade drömmar om ett härligt och socialt hundliv men nu går man och gömmer sig istället. Man vågar inte gå på hundkurser längre för ingenting blev bättre och alla ger en tips men inget fungerar. På internet och olika forum är självsäkerheten hög och alla vet hur man ska träna din hund men ingen kan visa upp att dom ens har petat på en reaktiv hund. Många går och avleder sina hundar med godis och bollar men att avleda är knappast en tränad hund. Dessutom, kan du muta en hund genom ett hundmöte så kan jag knappt kalla det för en reaktiv hund. En reaktiv hund prioriterar inte föda eller lek.

Jag möter hundägare som hade skyhöga mål att få en vältränad hund, dom vill tävla, dom vill gå kurser och göra mängder av olika aktiviteter. Men hunden blev reaktiv och nu önskar man bara att man kan gå utanför dörren och slippa möta andra hundar.

Mina åsikter om reaktiva hundar

Jag finner inte heller någon glädje i reaktiva beteenden, men det är viktigt att erkänna att de är naturliga och därför vanliga. Personligen gillar jag hundar med mycket känslor. Dessa hundar kommer svara snabbt på sina känslor och känner hunden ett behov av att agera framåt så kommer hunden göra det utan att blinka. Tillslut kan detta bli väletablerade beteenden som blir riktigt jobbiga. Detta är något jag aldrig någonsin kommer acceptera. Jag tänker inte bli begränsad av min egen hund. Därför är träning viktigt. Jag tänker inte slappna av innan detta är löst.

Att träna en reaktiv hund

Att jobba med reaktiva hundar kan gå snabbt eller ta ett helt liv. Det är upp till dig. Dom kunder som löser detta snabbt är dom som bestämmer sig för att inte acceptera detta längre och ser till att hunden förstår vad den ska göra och inte göra i ett hundmöte. Att jobba med en reaktiv hund kräver attityd från dig. Vi jobbar med en obligatorisk kontakt övning som ser till att hunden har impulskontroll nog att inte göra utfall. Du lär hunden att ta kontakt vid hundmöten och det lönar sig, och vi lär hunden att det är fel att inte lyssna på dig och det är väldigt fel att göra utfall.

Redan vid nästa hundmöte kan en hund visa upp för oss om den förstår träningen. Du behöver inte vara en tekniskt duktig hundtränare för detta. Dom flesta av mina kunder är vanliga människor som vill ha ett trevligt liv med sin hund. Det handlar mer om din attityd att gå ut och lösa problemet.

Bästa platsen att träna hundmöten?

Du kanske har gått en hundmöteskurs där man samlas en hel grupp med hundar som skäller och gör utfall. Efter en stund så slutar hundarna skälla och göra utfall och alla kan snyggt gå och äta godis bredvid varandra. Detta är ren och skär flooding och betyder att du släcker ut beteendet för stunden. Hundarna får aldrig lära sig att hantera sig själv av första impulsen av andra hundar. Detta märks tydligt när du åkt därifrån och möter en hund på kvällen och din hund gör utfall igen.

Den bästa platsen för att träna hundmöten är på dina promenaderna. Eftersom det är där du vill att det ska fungera. Träningen kickar in när din hund ser en annan hund och börjar göra sig redo för ett utfall. Om det är 100 meter eller 5 meter från en annan hund spelar ingen roll, din hund avgör när träningen börjar. Träna på de platser där du har problem helt enkelt.

När tar träningen med en reaktiv hund slut?

Träningen är klar när hunden bekräftat vid hundmöten att dessa möten inte är ett problem längre. Din hund ska kunna hantera första impulsen av mötet och klara av att passera. När hunden kan göra detta på egen hand med olika hundar, stora som små, tysta som skällande så kan du börja slappna av. En tränad hund ska själv klara av ett hundmötet.

Ta bort reaktiva beteenden och ha roligt istället

Målet är att vi ska ha roligt med våra hundar. Att träna en reaktiv hund är inte roligt. Det roliga är när träningen är klar och vi kan fokusera på annat. Nu kan vi jobba med lydnaden istället. Nu gör inte hunden utfall längre och kan hantera sin känslor. Här kan vi avancera och till exempel lära hunden ett fotgående så vi kan säga FOT varje gång vi får ett möte. Resultatet blir att hunden kommer och gör in snygg ingång och går vid din sida. Hur ofta ser du detta på promenaderna?

 

Onlinekurserna ser till att du kan jobba med din reaktiva hund och få funktionell lydnad du kan använda. 

Hundmöten – För reaktiva hundar

Funktionell lydnad Onlinekurs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest