Att välja rätt hund

Namnlös design (3) (1)

Vad ska man tänka på när man köper en ny hund?

Detta inlägg är för dig som letar efter en ny hund och kanske behöver några goda råd.

Dom flesta kommer börja läsa vilken hundras som passar ens liv och hur olika raser är att leva och träna med. Vilken man absolut ska göra. Problemet när man läser en rasstandard är att du får du ut målet med aveln, inte hur din nya hund faktiskt kommer vara.

Gå in på individnivå och ställ krav på din uppfödare vad som är viktigast för just dig. Här är något precis alla vill ha och borde sträva efter.

Du vill alltid ha en stabil hund

Vilken ras du än väljer så vill du ha en stabil hund. Detta kan även kallas ”clear-headed” i vissa tjänstehundskretsar runt om i världen. Vad detta betyder är hur hunden agerar i olika situationer. Om hunden utsätts för något konstigt och har svårt att släppa det, till och med växlar in i en ängslighet. Så är hunden inte stabil eller ”clear-headed”. Speciellt inte vid upprepande tillfällen i olika situationer. Så en stabil hund kan växla in i en drift eller känsla för att med enkla medel växla ifrån det.

En erfaren uppfödare ser mycket väl vilka valpar som är mer stabila än andra. Det är precis dessa du vill ha om du vill ha ett enklare hundliv. Dessa hundar kommer du få väldigt mycket gratis med. Jag fick berättat för mig från en uppfödare om en avelshund som var 10 år gammal och levt hela sitt liv på en kennel. Aldrig gått i ett centrum i eller liknande. Endast fysiskt tränad på kenneln och enskilda träningsplatser. Denna hund såldes vidare till en annan kennel och när denna hund för första gången vid 10 års ålder gick i en stad med massa människor och hundar så var det inga som helst problem. Du skulle aldrig kunna tänka dig att det var första gången denna gamla hund gick runt på stan. Glad, framåt och nyfiken på allt. Denna hund var såklart väldigt mentalt stabil.

Stabiliteten i hunden är viktigast

Det spelar ingen roll vilken ras du väljer. Du kan hitta stabila hundar i alla raser. Chansa inte utan testa hunden. Det är helt ointressant för mig att se en vuxen hund vara självsäker i sin egen bostad. Det är dom flesta, jag vill se hunden bli testad. Ska jag leva med denna hund och lägga väldigt mycket tid på träning så vill jag veta saker.

Här kommer två checklistor med saker jag personligen vill veta om innan jag tar hem en vuxen hund eller ny valp till min familj. Min hund ska kunna bli en familjemedlem jag är trygg med men också en arbetade hund som älskar att jobba både fysiskt och mentalt. Men familjen kommer först.

Checklista om jag ska köpa en vuxen hund. En vuxen hund kan jag själv gå ut och testa.

  • Kan hunden hantera offentliga miljöer med mycket störningar utan att bli stressad?
  • Blir hunden rädd/ängslig i vissa situationer? Om jag går dit igen kommer hunden uppvisa samma känslor?
  • Hur hanterar hunden främmande människor och barn? Här vill jag se en social drift kicka in direkt.
  • Har hunden någon försvarsdrift? Vaktar den mat, leksaker, bädden?
  • Får jag ta på hunden? Jag vill kunna känna, klämma, lyfta och bära hunden utan att se rädslor eller oro.

Checklista om jag ska köpa en valp. Här måste du våga prata och lita på din uppfödare.

  • Upplevs valpen som trygg i sig själv? Tecken på stark självkänsla: Leker tufft, vågar testa nya saker, tar plats.
  • Om valpen blir rädd. Fortsätter den vara rädd eller kommer den över rädslan snabbt?
  • Nyfikenhet. Valpar ska vara nyfikna och ha en vilja att undersöka.

Det finns mycket mer att säga detta ämne men om vi börjar prioritera stabilitet hos hundar så kommer vi ha ett mycket roligare och enklare liv med hundarna. Då kan vi fokusera på all övrig träning istället för att jobba med rädslor som är väldigt vanligt i dag.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest