Hur kan jag aktivera min hund?

fotgående-schäfer

Hur aktiverar jag min hund?

Ett hett ämne är aktivering. Hur man ska aktivera sin hund på olika vis. Alla hundar behöver göra saker och här kommer mina råd om aktivering. Jag är en enkel människa, jag gillar inte att krångla till saker. Jag vill ha praktiska och enkla lösningar på det mesta i livet. Men jag gillar kvalité och vill ha bra resultat. Hur kan jag applicera detta på mina aktiviteter för min hund?

Eftersom våra hundar lever inomhus mestadels, alltså ganska begränsade jämfört med hur dom skulle leva fritt i naturen. Så behöver vi ge hunden stimulans genom båda fysiskt aktivitet och mental aktivitet.

Fysisk aktivitet som är skonsam för kroppen

Här är några fysiska aktiviteter som jag rekommenderar för alla hundar. Dessa är inte bara skonsamma för kroppen utan också effektiva för att bygga kondition och muskler, samtidigt som de ger en nöjd hund:

Dragträning: En rolig och hälsosam aktivitet. Använd en dragsele, ett midjebälte och en expanderande lina. Vissa hundar kan behöva lära sig att dra. Belöna hunden när den drar och öka successivt farten. Detta gör dragträningen till en spännande aktivitet för hunden som bygger kondition och muskler.

Pulsträning på cykel: Låt hunden trava bredvid cykeln. Detta kräver god kontroll, så håll hunden i ett kort koppel och styr den bredvid dig. Övning ger färdighet, och snart blir cykelturer en trevlig rutin.

Simning: Använd en gammal roddbåt och låt hunden simma bakom båten i 20-45 minuter. Detta är en utmärkt övning, särskilt under varma sommardagar. Kom ihåg att använda flytväst för säkerhetens skull.

Mental aktivering genom lydnad

Lydnad är en fantastisk aktivitet. Hundar tycker att spåra och söka är roliga aktiviteter, helt klart, men lydnaden är även till nytta för dig. Alltså en win-win-situation. Du får bättre lydnad samtidigt som du aktiverar din hund. Om jag går ut och promenerar i 30 minuter med min hund, så spelar det ingen roll om vi har aktivering i åtanke. Men om jag går ut och ägnar 15 minuter av dessa 30 åt lydnadsträning med min hund, då kommer jag hem med en väldigt nöjd hund.

Genom lydnaden får din hund tänka, anstränga sig och prestera. På de flesta av mina egna promenader tillsammans med min hund använder vi ett flexikoppel. Hunden får känna sig fri när han är ”frisläppt”, för att också visa lydnad när jag ger ett kommando. Vid varje möte med människor, hundar, cyklar och liknande måste hunden gå fot. När vi passerar bänkar, stora stenar eller liknande kan jag skicka honom till en ”plats”. Jag kallar in honom lite då och då för att säkerställa att inkallningen fortfarande är stabil. Träffar vi någon och ska prata en stund får han göra en platsliggning. Om det kommer en hel karavan med dagisbarn i gula västar passar vi på att utföra ett fotgående förbi eller en platsliggning, medan alla barn tittar på och pratar med hunden. Hunden får vid varje kommando tänka och aktivera sin hjärna. Du kommer märka skillnad på dina promenader när du sätter din hund i arbete genom lydnad.

Du behöver ingen klubb, träningshall eller plan för att träna lydnad. Gå ut på dina vanliga promenader och integrera lydnadsträningen för att samtidigt aktivera din hund.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest