Att arbeta med HELA inlärningspsykologin

hundpsykologi-inlärningspsykologi

Funktionellt fotgående med Dobermann

Varför hundpsykologi är viktigt

Teorin inom hundträning är tung för många men nödvändig. Det är viktigt att kunna sätta ord på vad vi gör. Det är viktigt så vi hundtränare som jobbar med detta kan prata samma språk. Vi kommer aldrig förstå varandra om vi hittar på egna språk för vad vi gör i vår hundträning. Detta inlägg riktas mestadels till dig som är väldigt intresserad av hundträning och alltid vill lära dig mer. För en vanlig hundägare som vill ha en tränad hund som lyssnar och utför sin lydnad behöver du absolut viss förståelse för inlärning, men du låter din hundtränare tänka på det och du fokuserar på det tekniska i träningen.

Hundträning är en helt oreglerad bransch där vem som helst kan verka. De flesta har övergett brukshundsklubbar sedan lång tid tillbaka och väljer privata hundtränare istället. Den som väljer att livnära sig på hundträning har ofta köpt kortare utbildningar som erbjuds. Utbildningar som helt saknar krav på förkunskaper eller riktiga prov på riktiga hundar. Jag har varit aktiv i denna lilla bransch sedan 2012 och jag har aldrig ens hört talas om de flesta människorna bakom dessa utbildningar, ännu mindre sett riktiga resultat från hundar de tränat.

När jag träffar en ny kund frågar jag alltid vilken träning hunden tidigare har gått igenom. Hundägare som kommer till mig är ofta pålästa och har gått mängder av olika kurser. De kan ha gått igenom valpkurs, unghundkurs, lydnadskurser och mer, men hunden, som nu är 2 år, kan inte utföra en komplett platsövning eller gå fint i koppel. Hur kan det ha blivit så här?

Jobba med hela hundpsykologin

Jag jobbar med hela inlärningspsykologin. Operant inlärning: positiv förstärkning, negativ förstärkning, positiv bestraffning, negativ bestraffning. Detta är inte kontroversiellt på något sätt. Alla som jobbar med hundträning där hunden måste fungera gör detta. Du kan inte sälja en blindhund som inte är lärd vad den ska göra och inte ska göra. Du kan inte använda en sökhund som inte kan jobba om det är andra hundar eller saker som stör i närheten. Du kan inte använda en skyddshund som helst av allt vill bita men som inte kan utföra sin lydnad. När du måste få saker att fungera kommer du stöta på problem i träningen som du måste lösa. Då kan du inte stå där och begränsa dig om du vill komma framåt i träningen.

Om du som hundtränare väljer att inte jobba med vissa delar av inlärningspsykologin så är du kraftigt begränsad

Om jag väljer att inte jobba med positiv förstärkning så kommer jag få stora problem med att skapa fram helt nya beteenden. Om jag väljer att inte jobba med negativ förstärkning kommer jag få stora problem att lära hunden att vissa beteenden är ett måste, det är ett krav att utföra dessa beteenden. Om jag väljer att inte jobba med positiv bestraffning kommer jag aldrig kunna ta bort beteenden hunden lärt sig som jag inte kan acceptera. Detta är bara en extremt liten förklaring av de delar av inlärningspsykologin vi kan använda. Poängen jag vill framföra är att vi hundtränare behöver lära oss att både i teori och praktik följa och träna enligt inlärningspsykologin. Exempel: Inlärningsfas (lär hunden vad den ska göra), Kravfas (ställer krav på vad hunden ska göra), Ta bort felbeteenden (lär hunden vad som är fel i övningen). Här kommer du behöva positiv förstärkning, negativ förstärkning, positiv bestraffning, negativ bestraffning. Du kan aldrig ta bort etablerade beteenden med förstärkningar och du kan aldrig skapa fram beteenden med bestraffningar.

Att som hundtränare välja bort vissa delar av inlärningspsykologin är som att en gitarrist tar bort strängar på sin gitarr. Precis som en gitarr med färre strängar erbjuder färre musikaliska möjligheter och variationer, kan ignorering av vissa delar av inlärningspsykologin begränsa förståelsen och effektiviteten i inlärningsprocesser.

När jag hör olika profilerade hundtränare uttala kraftigt motstånd mot någon form av teknik eller inlärningsmetod, så kan jag ofta nämna antingen mig själv eller mängder av andra hundtränare som jobbar framgångsrikt med dem och producerar vältränade, glada hundar på löpande band genom att använda dem.

Bedrägeri inom hundträning?

Så ofta jag träffar duktiga hundägare som vill väldigt mycket men har fått väldigt lite. De kan ha spenderat 2 år och 20 000 kr och hunden kan saker hemma i vardagsrummet men ingenting ute i verkligheten. Nu börjar hunden även bli en stressad problemhund eftersom ingenting är logiskt för hunden. Den förstår inte träningen och börjar bli frustrerad eftersom den inte kan synka ihop med sin ägare eller livet i sig. Allt på grund av att man begränsat ner sin hundträning till positiv förstärkning (adderar bra konsekvenser) och negativ bestraffning (tar bort bra konsekvenser). Om man har kunskap inom hundpsykologi förstår man ganska snabbt varför situationen blivit så här. Det är faktiskt väldigt logiskt varför det blev så här.

Väljer man att inte arbeta med hela hundens inlärningspsykologi ska man vara väldigt tydlig mot sina kunder med vilka resultat kunden kan förvänta sig. Förstärkningar skapar beteenden. Bestraffningar tar bort beteenden. Forskningen är tydlig, alla hundpsykologer lär sig den. Vad de inte lär sig är att jobba enligt den. Väljer du bort delar av inlärningspsykologin kan du träna en hund ett helt liv utan resultat. Jag har inga problem med hundtränare som begränsar sin egen hundträning. Jag har problem med hundtränare som begränsar kunders hundträning och ljuger i sin marknadsföring att kunna lösa problem, som dom omöjligt kan göra när de tar strikt avstånd från delar i inlärningspsykologin.

För vissa hundar är träning och lydnad ett måste – Det är hundens egen utbildning

När du väljer en hundras som är designad för att arbeta, där drifterna är höga, känslorna är starkare och hunden kommer växa upp och vara mentalt och fysiskt kapabel, då är träningen inte ett val utan ett måste om ni ska ha en stark kommunikation och ett trevligt liv. Det är dessa hundar som jag träffar dagligen och verkligen brinner för. Det är just dessa hundar som kan bli rent av farliga och till slut avlivade med felaktig träning. Då är det viktigt att ha ett system för lydnaden och gå igenom alla steg för att nå riktiga resultat i miljöer där det hettar till. Detta är något som alla hundägare kan fixa, bara det finns vilja.

Funktionell lydnad Onlinekurs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest