Varför har vi inte valpkurser?

valpkurs

Ganska ofta får jag förfrågningar om jag erbjuder valpkurser, och mitt enkla svar är att vi tränar valpar hela tiden. När vill du börja? Valpköpare förstår inte vad jag menar… Jag förstår tanken med valpkurser; de säljer bra under vissa säsonger och är riktade till en specifik målgrupp. Folk som köper valpar har ofta lärt sig att man måste gå en valpkurs. Men för att träna valpar behöver vi inte en särskild valpkurs. En kurs eller lektion är ämnad för att du ska lära dig hantverket hundträning, för att du ska komma ut därifrån med mer kompetens än när du gick in, med alla verktyg som behövs för att träna din valp i alla situationer. Det är på hemmaplan du tränar valpen mest effektivt.

Skillnaden mellan valpar och vuxna hundar

Din valp lär sig på precis samma sätt som en vuxen hund. Skillnaden är att du inte kan ställa samma krav på en valp. En valp orkar inte lika länge och klarar inte av samma påfrestningar som en vuxen hund. Din valp har inte samma erfarenhetsbas som en tränad vuxen hund. Men redan vid 5-6 månaders ålder är valpen fullt kapabel att hantera övningar som kontakt, inkallning, platsliggning, platsövningar och fotgående, om än inte på samma nivå som en vuxen hund.

Det viktiga är att du har en plan och vet hur du ska träna din valp. Hur ser du till att valpen tar kontakt även när den inte vill? Hur jobbar du dig fram från inlärningsfasen till kravfasen i lydnaden? Hur använder du bestraffningar på ett korrekt sätt för att eliminera oönskade beteenden både i lydnaden och i vardagslivet?

Som hundägare bör du känna till detta innan du kan förvänta dig hållbara resultat i träningen.

Håll din egen valpkurs genom att socialisera valpen

Gå inte miste om tiden med din valp.

Det är en härlig period som passerar alltför snabbt. Skapa rutiner för att träna i stadsmiljöer, parker, sitta på caféer och gå in i butiker. Vänj din valp vid att möta andra människor, hundar och andra djur. Om du bor i staden har du alla dessa möjligheter när du går utanför dörren.

Här radar jag upp några misstag som garanterat leder till misslyckande i valpträningen:

  • Man orkar inte lära sig något om hundträning och hoppas istället på ett mirakel.
  • Man lär inte valpen att upprätthålla kontakt.
  • Man låter valpen hälsa fritt på människor och hundar utan kontroll.
  • Man släpper valpen i hundgårdar bland okända hundar.
  • Man fokuserar mer på att ge valpen ”goda” erfarenheter än på att skydda den från dåliga.

Valpköpare som lyckas med sin valpträning

Jag tränar valpar hela tiden. Det är ofta hundägare som antingen haft en hund tidigare eller som är nya i hundvärlden, men de vet att valpen måste tränas för att bli en väluppfostrad och rolig hund. Istället för att vänta på att problem uppstår, förebygger de genom träning. Denna träning bygger upp en kommunikation mellan valpen och hundägaren. Med tiden blir det inte nödvändigt att fysiskt hantera valpen, eftersom hundägaren kan använda kommandon som valpen följer. Genom träning blir även unghundsperioden och könsmognaden lättare att hantera. Trots att det kan vara utmanande tider, förblir träningen logisk för hunden, vilket hjälper till att undvika många konflikter.

Så vad rekommenderar jag till valpköpare som har som mål att få en tränad hund?

Jag skulle rekommendera 6 privatlektioner med 2-3 veckors mellanrum mellan lektionerna. Det är 12 till 18 veckors intensiv träning. På så vis kommer du gott och väl hinna få en vältränad hund och en trygg start i livet. Genom målinriktad träning kommer vi kunna avancera din valp på varje lektion. Dina hemläxor kommer bestå av funktionell lydnad på mängder av olika platser du ska bocka av. Vi kommer pusha träningen hela tiden och göra avcheckning på vad valpen kan. Din valp kommer tillslut att kunna gå trevliga promenader i vilka situationer som helst. Den kommer gå vid sin sida på kommando(fot). Du kommer kalla in den när den lekar med sina hundkompisar(Inkallning). Din hund kommer kunna ligga och slappna av i ALLA situationer du kan tänka dig. Och framför allt, din hund kommer lyssna på dig. Det jag kräver från dig är att du avsätter tiden valpen behöver.

Privatlektioner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest