En hund som dragit i kopplet i flera år. Efter en process av koppelträning lugnar hunden ner sig och kan gå genom centrum utan drag i koppel och stress.
Vad är koppelträning?
Jag märker tydligt att när man läser på om koppelträning så krånglar många till det. Jag tänker därför skriva lite kort om vad koppelträning är och varför vi tränar hundar i koppelträning. Koppelträning är en hund som är tränad till att inte dra i kopplet. Så enkelt är det. Hunden ska inte göra något annat än att inte dra i kopplet. Hunden får gå framför oss, bakom oss men hunden får inte dra i kopplet.
Koppelträning hjälper stressade hundar
Har du en hund som blir väldigt stressad när ni går ut? Upplever du att själva dragandet i kopplet leder till mer stress? Då är koppelträning extra viktigt för din hund. Koppelträningen ser till att hunden börjar tänka och kommer bli mer strukturerad i sina promenader. Det händer saker när hundar får en uppgift och måste fokusera. Helt plötsligt har dom inte tid att stressa längre. Med tiden blir koppelträningen normaliserad och hunden behöver inte anstränga sig i träningen och du har en stressfri hund på dina promenader.
Lär din hund Koppelträning och ha trevliga promenader
Många kunder kommer hit för att hunden drar i kopplet. Man har sökt hjälp tidigare och fått råd att man ska stanna när hunden drar och när hunden stannar så belönar man. Det finns ingenting i denna strategi som lär hunden att det är fel att dra i kopplet. Du tar aldrig bort själva dragandet i kopplet. Man får råd att ha sele på hunden och låta hunden dra sig trött. Detta lär heller inte hunden att det är fel att dra i kopplet.
I vår onlinekurs Funktionell lydnad går vi igenom hur enkel koppelträning faktiskt är. När någon söker hjälp för koppelträning så löser vi det på 1 lektion. Det ska inte behöva ta mer tid än så och du kommer ha all teori för att förstå vad du gör. Du kommer även tekniskt få till övningen på din egen hund. När du har all kunskap behöver du sätta nya rutiner på hemmaplan. Din hund behöver få denna träning där hunden är van att drag i kopplet. För en ny hundägare ska inte detta behöva ta mer än några dagar. Följer du instruktionerna och håller träningen logisk för din hund så kommer det gå bra.
Måste hunden alltid gå fint i kopplet när hunden är koppeltränad?
Absolut inte. Vi gör en stor skillnad beroende på vilken situation vi befinner oss i. Om du vill ha mycket energi i hunden när hunden ska få jobba eller gå i långlina i skogen ska du undvika att ha för mycket kontroll. Här kan du använda ett tjockt halsband eller sele och låta hunden dra hur mycket den vill. När du vill ha lugnare promenader och hunden ska inte ska dra kan du använda en kedja till exempel.
Då kommer hunden snabbt lära sig att när en tjockt halsband åker på, så får man dra. När kedjan åker på, får man inte dra. Hunden kommer snabbt lära sig detta och det blir tydligt för hunden vad den får och inte får göra. Likt ett tjänstetäcke.
Men glöm inte att det aldrig är halsbanden som lär hunden vad koppelträning är. Det är du som lär hunden. Verktygen kan hjälpa dig få mer effekt men det är du som som lär hunden vad koppelträning handlar om.